Tulkin kanssa Mongolian aroilla

Tulkin kanssa Mongolian aroilla

Mistä me olisimme voineet tietää, että jurtan kamiinaan ei saa heittää paperiroskia? Tai että jurtan sisälle mentäessä kynnyksen päälle ei saa astua? Tai että aavikolla lojuvia kameleiden pääkalloja ei olisi sopivaa valokuvata?

Julkaistu 2.9.2016

Matkustimme Keski-Mongolian tasaisilla aroilla ja Gobin mystisessä autiomaassa 14 päivän ajan paimentolaisperheiden luona nukkuen.

Mongoliassa puhutaan pääasiassa mongolin kieltä ja lisäksi jotkut hevosmiehet osaavat satunnaisia sanoja turkin kieltä tai venäjää.

Tehokkaan nelivetoauton ja ammattikuljettajan lisäksi, tulkkina toimiva opas on lähes välttämätön matkakumppani aroilla matkustettaessa. Muuten maan historiaa, kulttuuria ja perinteitä on vaikea ymmärtää ja paikallisten kanssa olisi miltei mahdotonta keskustella.

tulkin kanssa

Tulkin englanninkielen kielitaito on hyvä varmistaa ennen aroille lähtöä, jotta ikäviä yllätyksiä ei paljastu vasta reissun päällä. Meillä kävi nimittäin huono tuuri ensimmäisen tulkkimme kanssa ja huomasimme nopeasti, että hän ei osannut puhua englantia kovinkaan kattavasti.

Tulkkimme ei osannut kääntää meille hevosmestarin kertomia ratsastusohjeita, joten päädyimme lähtemään neljän päivän ratsastusretkelle ilman kunnollista perehdytystä.

Tulkkimme ei tiennyt vuosilukuja englanniksi, joten hänen kertomansa historialliset tarinat saattoivat heittää jopa tuhansilla vuosilla. Meidän piti aina tarkistaa vuosiluvut mukana kulkevasta opaskirjastamme.

Kun vierailimme muinaisella dinosaurusten kaivuupaikalla ja Gobin autiomaan hiekkadyyneillä, tulkkimme kiteytti paikallisten kertomat jännittävät tarinat kahteen ympäripyöreään lauseeseen. Tuntui, että tulkin puutteellisen kielitaidon takia jäimme monista mielenkiintoisista tarinoista paitsi.

tulkin kanssa 2

Onneksi reissumme toisella viikolla tulkkimme vaihtui ja uuden pätevän tulkin avulla aloimme löytää vastauksia Mongolian kiehtoviin mysteereihin.

Nuotion äärellä istuskellessamme tulkkimme kertoi, että hörppimäämme makeaa yakinmaitovodkaa tarjotaan vain tärkeille vieraille. Pääsimme pelaamaan perinteisiä vuohien nilkkaluilla pelattavia pelejä, tutustumaan isäntäperheidemme elämäntarinoihin ja harjoittelemaan Mongolialaista jurttaetikettiä.

Opimme kuinka tärkeää Mongolialaisten perinteiden ja tapojen noudattaminen paimentolaisperheille on. Enää emme aio vihastuttaa tulenjumalia heittämällä roskia jurtan kamiinaan, tuoda pahaa onnea perheelle astumalla jurtan kynnyksen päälle tai vangita kuolleiden kameleiden henkiä pääkalloja valokuvaamalla.

Mongolia on yksi mielenkiintoisimpia matkakohteita, jossa olemme koskaan matkustaneet ja ainakin puolet onnistuneesta kokemuksesta on osaavan tulkin ansiota. Palamme halusta päästä takaisin näille mystisille aroille seikkailemaan.

 

Postauksen kirjoittivat Titta ja Thomas, jotka matkustavat Ikilomalla.

Viimeisimmät blogipostaukset