Termejä talkoovoimin

Termejä talkoovoimin

Tietotekniikan termitalkoot on Sanastokeskus TSK:n vetämä projekti, jonka koordinointiryhmään kuuluvat kielen ja tekniikan ammattilaiset kokoontuvat noin neljästi vuodessa pohtimaan hyviä vastineita ja määritelmiä tietotekniikan alan termeille. Joulukuussa talkooväki kokoontui Semantixin uusissa tiloissa Elimäenkadulla.

Julkaistu 13.1.2017

Laajennettu, lisätty vai täydennetty todellisuus?

Suomalaisen sanastotyön myytteihin kuuluu, että kielenhuoltajat ehdottavat näköradion kaltaisia termejä, jotka eivät koskaan päädy käyttöön, ja välttävät vierasperäisiä sanoja kuin ruttoa. Todellisuudessa sanastotyö on tasapainoilua monikielisessä ympäristössä, jossa omakielisyyden, käytettävyyden ja tunnettuuden vaatimukset kohtaavat.

Termitalkoiden tapaamisissa käsitellään sekä nimityksiä uusimmille innovaatioille että päivitetään aiempia termitietueita, joista aika uhkaa ajaa ohi nopeasti kehittyvän alan pyörteissä. Joulukuun kokouksessa pohdittiin esimerkiksi esineiden internetin, keskustelualueen ja postauksen käsitteitä. Lisäksi käsiteltiin termiä täydennetty todellisuus (augmented reality, AR), joka on lisätty termipankkiin termiksi ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Määritelmä ”aistihavaintojen kokonaisuus, jossa fyysisen ympäristön havainnointiin on liitetty tietotekniikan tuottamaa tietoa”, oli edelleen ajankohtainen, mutta termitietueen huomautuksessa oli päivitettävää. Siinä katsottiin vielä tulevaisuuteen: ”Tulevaisuudessa täydennettyyn todellisuuteen voinee päästä esimerkiksi silmälappunäytön tai matkapuhelimen näytön avulla. Jos käyttäjä katsoo vaikkapa katunäkymää näytön kautta, hän voi nähdä esimerkiksi kauppojen aukioloajat ja erikoistarjoukset tai ravintoloiden ruokalistat.”

Nykyään tällainen tekniikka on jo arkipäiväistynyt, ja todellisuuttamme täydentävät esimerkiksi kaupungilla pyyhältävät Pokémon Go -hahmot. Niinpä uudeksi huomautukseksi tuli: ”Täydennettyyn todellisuuteen pääsee esimerkiksi matkapuhelimen näytön avulla. Jos käyttäjä katsoo vaikkapa katunäkymää näytön kautta, hän voi nähdä esimerkiksi pelihahmoja tai kauppojen aukioloajat ja erikoistarjoukset tai ravintoloiden ruokalistat.”

Ryhmä käsitteli myös kriittistä palautetta, jonka mukaan käsitteen nimityksiksi ovat vakiintuneet laajennettu todellisuus ja lisätty todellisuus, kun taas täydennetty todellisuus on harvinaisempi. Keskustelun päätteeksi laajennettu todellisuus päätettiin lisätä toiseksi suositelluksi termiksi, mutta lisätyn todellisuuden käyttöä ei edelleenkään suositeltu. Näin siksi, että se on epälooginen: esimerkiksi lisättyyn sokeriin vertautuva rakenne tulisi tulkita siten, että todellisuus on se mitä lisätään, ei se, mihin jotakin lisätään.

Kaikilla mahdollisuus hyötyä termitalkoiden tuloksista

Termitalkoissa määritellyt termit englanninkielisine vastineineen julkaistaan termitalkoiden verkkosivuilla (http://www.tsk.fi/tsk/termitalkoot/). Termit päivitetään kerran vuodessa myös Sanastokeskus TSK:n TEPA-termipankkiin (www.tsk.fi/tepa). Nämä maksuttomat palvelut ovat tärkeitä työkaluja niin käännös- ja tulkkausalan ammattilaisille, teknisten alojen ammattilaisille kuin tavallisille kielenkäyttäjillekin. Tietotekniikan termitalkoiden julkaisemia termejä on nykyään mahdollista kommentoida verkossa kunkin tietueen lopussa olevan Kommentoi-painikkeen kautta. Vaatisiko jokin määritelmä sinusta vielä hieman tarkennusta? Menikö oman alasi termi nappiin? Anna palautetta!

Tällä hetkellä Tietotekniikan termitalkoiden koordinointiryhmässä ovat TSK:n terminologi Sirpa Suhonen sekä Minna Hjort Semantixilta, Riina Klemettinen Kotimaisten kielten keskuksesta, IT-alan asiantuntija Ritva Kykkänen, Anna Laine Soveltosta, Eija Lehmuskero Lionbridgeltä ja Kristiina Ådahl Delingualta.

Viimeisimmät blogipostaukset