Onnistu keskustelussa tulkin välityksellä  ̶  seitsemän vinkkiä

Onnistu keskustelussa tulkin välityksellä ̶ seitsemän vinkkiä

Tulkin välityksellä voit keskustella henkilön kanssa, joka ei puhu kanssasi samaa kieltä. Annan tässä seitsemän neuvoa, joiden avulla sinun tulkkikeskustelusi onnistuu mahdollisimman hyvin.

Julkaistu 10.12.2015

Suunnittele keskustelusi hyvin

Tulkin välityksellä työskentely vie enemmän aikaa – suunnittele siksi keskustelusi hyvin etukäteen. Pidä tarvittaessa taukoja jos keskustelu venyy pitkään.

Asettautukaa kolmioon

Jos teitä on kolme henkilöä, asettautukaa istumaan kolmioon. Tulkki istuu kolmion kärjessä ja sinä ja asiakkaasi istutte vastapäätä toisianne, jotta voitte katsoa toisianne keskustellessanne.

Puhu suoraan asiakkaallesi

Tulkki tulkkaa minä-muodossa sinun ja sinun keskustelukumppanisi puheen. Puhu suoraan asiakkaallesi kuten puhuisit samankieliselle henkilölle, älä puhu tulkille. Tulkki on läsnä ainoastaan mahdollistaakseen keskustelun kahden ihmisen välillä, jotka eivät puhu samaa kieltä.

Puhu rauhallisesti ja selkeästi

Jotta tulkki voi tulkata tarkasti, on tärkeää, että puhut selkeästi, rauhallisesti ja lyhyissä pätkissä. Vältä sanontoja ja vitsejä, sillä ne ovat kulttuurisidonnaisia ja haasteellisia kääntää. Anna tulkin tulkata loppuun asti ja vältä keskeyttämästä tarpeettomasti.

Anna tulkille aikaa löytää oikea käännös

Sinä olet oman erityisalasi asiantuntija ja tulkki on kielen ammattilainen. Tulkki voi pyytää sinua selventämään tai tarkentamaan jotain sanomaasi. Vältä ammattislangia. Tulkin täytyy ehkä välillä tarkistaa jokin termi sanakirjasta tai pyytää sinua selittämään asia toisin sanoin. Tähän on hyvä varata aikaa.  

Huomioi, että tulkki tulkkaa kaiken

Tulkki tulkkaa kaiken mitä huoneessa sanotaan keskustelun aikana – pidä tämä mielessä jos puhut puhelimessa tai joku ulkopuolinen tulee huoneeseen keskeyttämään keskustelun. Älä koskaan saata tulkkia hankalaan asemaan aloittamalla lausettasi sanoilla: "Älä tulkkaa tätä mutta..." 

Varmista, että viestisi on ymmärretty oikein

Sinun velvollisuutesi on varmistaa, että keskustelukumppanisi ymmärtää mitä tarkoitat. Kysy kysymyksiä, jotta varmistut siitä, että viestisi meni perille. Erityisesti nimet, osoitteet ja luvut kannattaa kirjoittaa muistiin. 

 

Tekstin kirjoitti Semantix Finlandin tulkkauspalveluiden johtaja Marja Lähde. 

Viimeisimmät blogipostaukset