Nörtti ja iterointi – mistä näitä sanoja oikein tulee?

Nörtti ja iterointi – mistä näitä sanoja oikein tulee?

Sanojen alkuperiä tulee pohdittua melko usein, ja saatan usein pysähtyä jonkin sanan kohdalle miettimään sen etymologiaa. On ymmärrettävää, että näin kielialan ihmisenä pyörittelen tällaisia asioita mielessä paljon, sillä sanojen merkitysten tärkeys tulee käännöstoimiston arjessa usein ilmi esimerkiksi termien kanssa työskennellessä. Noin yleensä ottaen sanojen synnystä kuitenkin keskustellaan kovin vähän. Ja siitä, miksi sana on syntynyt tai joskus jopa keksitty.

Julkaistu 13.10.2016

Uudissana eli neologismi (kreikan neos eli ’uusi’ ja logos ’sana’) tarkoittaa hiljattain kieleen syntynyttä tai tietoisesti luotua uutta sanaa. Kotimaisten kielten keskus eli Kotus julkaisee vuosittain listan vuoden aikana syntyneistä tai käytössä huomattavasti lisääntyneistä suomen kielen uudissanoista (vastaavanlaisia uudissanalistauksia on käytössä myös esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa). Kotuksen uudissanalistoja voi käydä lukemassa täältä.

Ihmisten käyttämä kieli kuvastaa ympäröivää maailmaa, ja siksi uudissanat heijastavat viimeaikaisia tapahtumia, ilmiöitä ja eri alojen kehitystä Suomessa sekä muualla maailmassa. Uudissanat syntyvätkin useimmiten vastaamaan ajan tarpeita.

Moni esimerkiksi muistaa, että suomeen uudissanoja kehitteli aikoinaan 1500-luvulla Mikael Agricola Raamatun käännöstyön yhteydessä (esim. jalopeura, hallitus). Viime aikoina taas suomen kieleen on saatu monia uudissanoja vaikkapa politiikan (esim. Juha Sipilän lanseeraama iterointi) ja ruokien maailmasta (esim. vihis eli lihapiirakan vegaaninen vastine).

Tässä muutamia muita neologismiesimerkkejä:

Feministi

Feministi määritellään henkilöksi, joka puolustaa miesten ja naisten tasa-arvoisia sosiaalisia, poliittisia ja muita oikeuksia. Feminismi-sanan uskotaan ensimmäisenä ilmaantuneen ranskalaisen utopistisosialisti ja tiedemies Charles Fourierin kynästä vuonna 1837, mutta feministi-sanaa käytti ensimmäisenä Alexander Dumas nuorempi vuonna 1872.

Nyhtöpossu

Viime aikojen trendiruoka pulled pork eli suolaliemessä liotettu, uunissa mureaksi kypsytetty porsas sai suomenkielisen vastineensa vuonna 2012 Campasimpukka-nimisessä ruokablogissa. Nyhtöpossua on toki valmistettu jo 1700-luvulta asti, mutta yleiseen tietoisuuteen se tuli Suomessa muutamia vuosia sitten.

Sekä englannin- että suomenkielistä nimitystä käytetään vielä jokseenkin rinnakkain, mutta nyhtöpossu istunee suomalaiseen suuhun paremmin. Viime aikoina pinnalla on ollut etenkin suuren suosion saavuttanut kotimainen kasviproteiinituote nyhtökaura.

Muovi

Suomen kielen professori Lauri Hakulinen toi muovi-sanan yleiseen käyttöön vuonna 1947. Sanan vakiintumista ennen puhuttiin esimerkiksi plastiikkipusseista, kuten vanhempi sukupolvi saattaa vielä muistaa.

Nörtti

Englannin kieleen sana nerd ilmaantui ensimmäistä kertaa vuonna 1950 Dr. Seussin lastenkirjassa If I ran the zoo. Kirjassa pikkupoika nimeltä Gerald MacGrew kertoo, että hänestä eläintarhan eläimet ovat tylsiä ja että hän itse ottaisi sinne muun muassa seuraavanlaisia eläimiä: it-kutch, preep, proo, nerkle, nerd ja seersucker. Kirjan kuvituksessa näkyy pieni ihmisenkaltainen karvainen olio, jolla on yllään musta T-paita.

Nörtti-sanaa käytettiin 1900-luvun loppupuolelle asti useimmiten negatiivissävytteisesti, mutta nykyisin sitä käytetään usein myös positiivisessa merkityksessä tarkoittamaan jotakuta, joka viettää paljon aikaa tärkeän kiinnostuksen kohteen tai harrastuksen parissa. Itse ainakin voin hyvillä mielin allekirjoittaa olevani kielinörtti.

Terminologia ja sanojen merkitys- ja sävyerojen hallitseminen ovat tärkeä osa kääntäjän työtä. Yksi pätevän kääntäjän merkki onkin oman sanavaraston ylläpito sekä kielen muutosten seuraaminen. Kääntäjien on hyvä pysyä siis myös uudissanoista perillä, jotta niitä osaa tarpeen tullen käyttää omissa käännöksissään. Ties vaikka seuraavassa käännöstyössä tulisivat iteroivat nörtit ja nyhtöpossu vastaan.

Viimeisimmät blogipostaukset