Osaavia tekijöitä joka lähtöön: Kääntäjärekrytoinnin vaiheet

Osaavia tekijöitä joka lähtöön: Kääntäjärekrytoinnin vaiheet

Semantixin alihankinnasta vastaavien henkilöiden tärkein tehtävä on varmistaa, että projektipäälliköillä on käytettävissään jokaiseen käännöstoimeksiantoon sopiva kääntäjä, oikeaan hintaan. Saamme vuodessa yli 45 000 toimeksiantoa ja löydämme tekijät lähes 700 kieliyhdistelmään, joten kumppaniverkostomme on varsin laaja. Osa alihankkijoistamme saa meiltä toimeksiantoja monta kertaa päivässä, joidenkin kanssa teemme yhteistyötä vain muutaman kerran vuodessa. Kääntäjän kieliyhdistelmät, erityisosaamisalueet ja yleinen kysyntä ratkaisevat tarjottavien töiden määrän.

Julkaistu 11.8.2016

Palkitsevaa yhteistyötä

Pyrimme kääntäjiemme kanssa molempien kannalta mielekkääseen ja palkitsevaan yhteistyöhön. Tarjoamme mielellämme suuria volyymejä ja joustavia työskentelymahdollisuuksia sellaisille kääntäjille, joiden asiaosaamiselle on paljon kysyntää ja joiden hinnat ovat kilpailukykyisiä. Panostamme sujuvaan yhteistyöhön, koska kääntäjät ovat toiminnallemme aivan keskeinen voimavara, kuten blogikirjoituksessamme Yrityksen tärkein voimavara 9.6.2016 todetaan.

Sertifioitua laatua myös rekrytointiprosessissa

Vaikka kumppaniverkostomme onkin erittäin kattava, aina toisinaan tulee tilanteita, joissa uusien osaajien rekrytointi on tarpeen. Uusi asiakas, uudet aihealueet, suuret tilausvolyymit, tarjouskilpailun voittaminen – yritykselle erittäin tervetulleita muutoksia, jotka saattavat lisätä tarvetta osaajaverkostomme kasvattamiseen.  Rekrytointiprosessi etenee toimintaamme ohjaavan sertifioidun laadunhallintajärjestelmän mukaisesti. 

Rekrytoinnin vaiheet

1. Tarvekartoitus ja kääntäjähaku

Prosessin ensimmäinen vaihe on tarvekartoitus, jonka perusteella päätetään onko lisärekrytointi tarpeen vai ei. Käymme läpi kotisivuillamme täytetyt hakemukset ja jos sopivia tekijöitä ei löydy, laajennamme etsintää. Joskus töitä saa paiskia olan takaa; esimerkiksi harvinaisia kieliä kuten amharaa, lingalaa ja tagalogia osaavien kääntäjien löytäminen on hyvinkin haasteellista ja vaatii melkoista salapoliisityötä.

2. Täyttääkö kääntäjä Semantixin vaatimukset?

Kaikkien lupaavalta kuulostavien kandidaattien on täytettävä Semantixin perusvaatimukset sekä toimeksiannosta johtuvat erityisvaatimukset. Hyvin jäsennellystä ja helppolukuisesta ansioluettelosta saamme nopeasti käsityksen hakijan pätevyydestä ja osaamisesta, ja voimme päättää edetäänkö hakijan kanssa seuraavaan vaiheeseen.

3. Henkilökohtainen yhteydenotto

Kun sopiva ja vaatimukset täyttävä hakija on löytynyt, otamme häneen yhteyttä, jotta saamme paremman käsityksen henkilöstä hakemuksen takana. Kysymme tarkentavia lisäkysymyksiä ja keskustelemme hinnoista ja muista yhteistyön edellytyksistä.

4. Koekäännös ja arviointi

Seuraavassa vaiheessa pyydämme hakijaa tekemään koekäännöksen, joka arvioidaan ja josta annetaan kääntäjälle palautetta. Koekäännöksen aihe voi liittyä joko tiettyyn toimeksiantoon, jota varten kääntäjiä rekrytoidaan, tai niihin aihealueisiin, jotka kääntäjä itse on ilmoittanut omiksi osaamisalueikseen. Käännettävä teksti on yleensä noin sivun mittainen (noin 250-300 sanaa).

5. Sopimus ja yhteistyö

Lopussa kiitos seisoo, eli viimeisessä vaiheessa päästään tekemään uuden alihankkijan kanssa yhteistyösopimus. Lisäksi pyydämme kääntäjiämme allekirjoittamaan salassapitosopimuksen asiakastietojen luottamuksellisuuden säilyttämiseksi. Kerromme myös Semantixin työtavoista ja käytännöistä. Talon sisällä projektipäällikköjä informoidaan uusista alihankkijoista, ja jonkin ajan kuluttua varmistetaan vielä, että uudet tulokkaat ovat päässeet hyvään alkuun työssään. Kannustamme alihankkijoita antamaan meille vastavuoroisesti palautetta, jotta voimme muokata yhteistyötä entistäkin paremmaksi.

 

Alkuperäisestä ruotsinkielisestä blogikirjoituksesta lokalisoinut Semantix Finlandin kääntäjä Leni Vapaavuori

Viimeisimmät blogipostaukset